YDen här veckan ska vi arbeta med vokalerna och lite extra med just Yy. Y är lite svår, den låter lite som i och ibland som u. Jag fick ett tips av vår SvA- lärare Lise-Lotte att när man ska arbeta med y så kan eleverna få prova att säga i respektive y. När man säger y så kan man lägga en penna på överläppen, och den ligger kvar. Säger man i så finns det ingen hylla att lägga pennan på. I fredags när jag läste kapitel 21 för eleverna så testade vi att säga i och y. Och vi testade med pennan, det blev an aha-upplevelse från eleverna 😀
Förutom att träna på att forma bokstaven så finns det övningar med att sätta in de vokaler som saknas i orden på arbetsbladet. I några av orden passar flera av vokalerna, och det är häftigt när eleverna upptäcker det. Vi tränar dessutom på att lyssna efter bokstavsljuden i ord, koppla ihop dem med rätt bokstav och tränar på att skriva bokstäverna. Orden som vi skriver på den här veckans arbetsblad är myra, fyr, sylt, yxa, cykel, kyl. Vi ska också arbeta med motsatsord den här veckan så det finns lite sådana övningar på arbetsbladet också. Motsatsorden vi arbetar med är kort-lång, snäll-dum, stor-liten, tung-lätt, äckligt-gott, svag-stark.
De elever som kommit längre i sin läs- och skrivutveckling läser B- eller C-boken med viss flyt och har börjat skriva meningar. De arbetar med läsförståelsefrågor som är på raden, mellan raderna och bortom raderna (ABC-klubben beskriver dem som på ytan, under ytan och på djupet-frågor) som utmaning. Eleverna börjar alltid med att läsa kapitlet för varandra i små grupper och svarar på frågorna tillsammans.
Svaret på veckans frågor i läsförståelsehäftet är: 1. De pratade med rektorn, 2. Hon letade efter kulan, 3. Hur hon skulle göra med klasserna, 4. Här ska eleven skriva vad denne tror kommer hända.
Frågenivåer
På ytan-frågor: Svaret finns i texten (vem, vad, var, när).
Under ytan-frågor: Svaret står inte exakt i texten och kan ha mer än ett rätt svar (varför, hur, hur tänker du?).
På djupet-frågor: Vad betyder texten för mig? (Vi ställer oss frågor om ex. varför personerna gör som de gör).
Här finns arbetshäftet och läsförståelsehäftet:
- Arbetshäfte till ”Den magiska kulan”
- Läsförståelsehäfte till ”Den magiska kulan” (reviderad augusti 2022)


UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:
Läsa och skriva
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Alfabetet och alfabetisk ordning.
- Sambandet mellan ljud och bokstav