Musik

Dock’n’roll – Puls och tempo (avsnitt 1)

Vet ni om att det finns ett program på urplay.se som passar perfekt för dina musiklektioner? Har du som jag musik för lågstadiet och kanske inte spelar en massa instrument själv och helst inte sjunger solo inför klassen? Då passar den här serien perfekt (ja, den passar även för dig som gillar att sjunga och spela instrument 🙂 Den tar upp rytm, klang, puls och tempo med mera.

Det finns en jättebra lärarhandledning men en massa tips hur man kan arbeta med varje program. Varje avsnitt är perfekt planering för 2-3 lektioner (vi har 40 minuter per vecka). Genomgång och tittande på avsnitt första lektionen och så arbetar man praktiskt på en eller två lektioner med koppling till avsnittet.

Första avsnittet tar upp Puls och tempo och vi får följa Betty Beat som inte vet vad puls och tempo är: https://urplay.se/serie/222354-docknroll

Till avsnittet har jag skapat en spotifylista med musik som vi lyssnade på när vi arbetade med puls och tempo. Så här jobbade vi:

  • Till delen Lyssna och diskutera använde jag pianostycket Gymnopédie No. 1 av Erik Satie som de tipsar om i lärarhandledningen men även Petters ”Det går bra nu” och Metallicas ”Enter Sandman”. Hur lät pulsen? Hur kan man beskriva pulsen?
  • Låtarna använde vi även till att röra oss till eller gunga med i puls och tempo och använde med en mjuk boll som de tipsar om i delen Pröva själv. Vi lyssnade även Överste Hathis marsch och marcherade i takt i klassrummet, ut i korridoren och ut på skolgården 🙂
  • Till delen Utforska vidare tipsar de om låten ”Live and let die” av Paul Mc
    Cartney och Wings. Vi gjorde så som det står i handledningen; eleverna var olika djur som elefant, sköldpaddor och harar. De fick bara röra sig när deras tempo spelades 🙂 Vi sjöng också olika sånger som Blinka lilla stjärna, Björnen sover och Veckodagarna (ta sånger som eleverna kan utan och innan). Först sjöng vi tillsammans med samma puls och tempo, sedan provade vi att sjunga i olika – samtidigt 🙂

Det blev många diskussioner, rörelser och sånger kring puls och tempo.

Hjärtfrekvens, Puls, Liv, Linje, Vinka, Frekvens

Bild från Pixabay 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.