Nyckeln till skatten, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 6

Nästa vecka läser vi kapitel 6 i Nyckeln till skatten. Då får eleverna bekanta sig med en faktatext och karta så det kommer arbeta lite extra med. Faktatexten som finns i kapitlet är ganska svår och innehåller många nya ord så de ska de få arbeta med tillsammans med sin parkompis.

Eleverna ska jämföra en äldre karta med en ny i boken. Då kan man passa på att titta på hur kartan/samhället förändrats på sin egen hemort. Här i Nynäshamns kommun finns en bildskatt på nynashamnsbildarkiv.se.

Vi kommer även fortsätta att arbeta med att följa instruktioner som i förra kapitlet. I lärarhandledningen finns ett kopieringsunderlag med en karta med instruktioner som man kan använda.

Till läsläxan har vi arbetsblad med läsförståelsefrågor på tre nivåer.

Nyckeln till skatten blå kap 6
Nyckeln till skatten A kap 6
Nyckeln till skatten B kap 6

Nyckeln till skatten, Svenska, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 5

När vi arbetar med kapitel 5 i ”Nyckeln till skatten” ska vi arbeta med att beskriva en bild från boken, många kommer hämta det de redan vet från texten, några kommer måla på beskrivningen och några kommer att skriva några meningar. Det är en jättebra träning att skriva till en bild som man precis läst om. Då har eleven något i ryggsäcken som de kan plocka fram.

I arbetsboken finns en skattkarta och det finns två instruktionstexter som kopieringsunderlag. Jag kommer att läsa en av texterna högt och eleverna ska ta sig från start till mål och samla bokstäver som bildar ett ord. Eleverna kommer träna på framåt/uppåt, höger/vänster och ner/upp i instruktionerna. Det förekommer ord som riktning, steg, ytterligare och kliv som vi kommer gå igenom innan de läser texten. När jag har läst instruktionerna och eleverna fått ihop sitt ord, ska de få arbeta tillsammans med sin axelkompis (de fick nya axelkompisar förra veckan) och få följa den andra instruktionstexten och samla bokstäver till ett annat ord.

Vi kommer också att fortsätta arbeta med frågor på ytan, under ytan och på djupet-frågor när vi arbetar med texter. På arbetsbladet till läxan så finns det också frågor på olika nivåer.

Nyckeln till skatten På väg kap 5
Nyckeln till skatten A kap 5
Nyckeln till skatten B kap 5

 

Djurspanarna, Svenska år 3, Tema En resa i Sverige

Tema En resa i Sverige – Djurspanarna kap 7-9

Vi drog ner på tempot lite när vi kom igång och jobbade med arbetsboken i ”Nyckeln till skatten”. Förra veckan arbetade vi därför endast med kapitel 7 och 8 i Djurspanarna och den här veckan arbetade vi med kapitel 9. Vi läste då om Blekinge och landskapsdjuret ekoxe, Skåne och landskapsdjuret kronhjort samt Halland och landskapsdjuret lax.

I Djurspanarna finns det mycket fakta och till vår sugarbok bok ”En resa i Sverige” skrev eleverna en faktatext om ekoxen. De läste en kort faktatext och skrev en sexfältare . De skrev i par och även denna gång använde vi den kooperativa strukturen Kloka pennan med rollerna Läsare och skrivare.

Till Skåne så gjorde vi en GOTD om Öresundsbron och till Halland gjorde vi en GOTD om bockstensmannen. På Hallands kulturhistoriska museum finns en massa intressant om bockstensmannen. Det var lite med skräckblandad förtjusning vi läste och tittade på bilderna. Det finns en klippdocka på bockstensmannen som jag skrev ut och eleverna målade och klippte. Faktan från GOTD och klippdockan satte vi in i vår sugarbok.

Här finns grejjerna:

GOTD om Öresundsbron hittade jag på Prezi och den om Bockstensmannen hittade jag på gotdswe.se.

 

Forskning, Nyckeln till skatten, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 4

I kapitel 4 så börjar Asta, Bea och Cesar att leta efter skatten som de hoppas kan ligga på Cesars mormor och morfars tomt. Jag läser kapitlet på fredagen innan eleverna får kapitlet i läsläxa. Vi arbetar med orden som finns i kapitlet på olika sätt. Till det här kapitlet ska eleverna få arbeta med sin axelkompis. Jag har skrivit orden på ett A4-papper och de ska få färga orden röda/gröna (vi har tidigare arbetat med tekniken sant eller falskt så det blir lite liknande) beroende på om de känner igen ordet och vet vad det betyder eller inte. Om en i paret vet vad ordet betyder så delar de med sig av den kunskapen till sin axelkompis. Vi går sedan igenom orden tillsammans i helklass.

Vill du använda orden så finns de här: Ord till kapitel 4 i ”Nyckeln till skatten”

Jag använder no hands up (jag har pinnar med elevernas namn på och drar en slumpartat) till vilket par som får dela med sig om ett av orden. Här kan paret berätta/beskriva vad ordet betyder eller så kanske man behöver ”fråga en kompis” och frågan går över till ett annat par som tror sig veta betydelsen. Med no hands up så blir alla elever delaktiga och alla får chans att tala på lektionen. Här använder vi tekniker både från formativ bedömning och kooperativt lärande. Jag tycker det är så bra eftersom alla elever får komma till tals flera gånger under lektionen med sin axelkompis. Under en traditionell lektion så räcker ofta samma elever upp handen och ett fåtal kommer till tals under lektionen så det blir stor skillnad på elevernas talutrymme om man använder sig av dessa tekniker. Här kan du läsa mer om teknikerna no hands up och sant eller falskt samt betydelsen av axelkompis.

Till läsläxan får eleverna med sig läsförståelsefrågor till kapitlet:

Läsförståelsefrågor till Nyckeln till skatten på väg kap 4
Läsförståelsefrågor till Nyckeln till skatten A kap 4
Läsförståelsefrågor till Nyckeln till skatten B kap 4

Bild år 3

ᚱᚢᚿᛋᛏᛂᚿ på bilden

På bilden gjorde eleverna en 3D-runsten. Vi lärare och fritidspersonal i årskurs 2 och 3 hade stjärnplanering, vilket vi har i 45 minuter varannan tisdag, så Jessica och Gunilla hade bild med våra elever. Jag har därför inga bilder från lektionen förutom slutprodukten. Men det blev ju så fina runstenar!

Du behöver

  • Vita A4-papper (vanligt kopieringspapper)
  • Svarta A4-papper (lite styvare)
  • Oljepastellkritor (passar bra med röda och bruna)
  • Svart vattenfärg (temperapuckar)
  • Svampar
  • Muggar med vatten
  • Runnyckel
  • Limstift
  1. Låt eleverna skriva valfritt med runskrift på det vita pappret (vi övade med blyerts på runstenar som fanns som kopieringsunderlag i lärarhandledningen till ”Nyckeln till skatten” först)
  2. Riv försiktigt runt texten så det formas som en sten (spara pappersspillet du river bort).
  3. Blöt en svamp, krama ur den och doppa svampen i den svarta vattenfärgen så svampen färgas.
  4. Svampa med färg på ”stenen”.
  5. Knöla ihop pappret så det blir skrynkligt och veckla sedan ut det försiktigt igen och låta torka något.
  6. Knöla ihop pappersspillet som du rivit bort (forma som en boll eller avlång så det passar formen på din sten) och lägg mitt på det svarta pappret. Limma runt kanterna på ”stenen” och montera den på det svarta pappret, över pappersspillet, och dra med fingret runt stenen så limmet fastnar.

GOTD

GOTD Öland

När vi arbetade med Öland i Djurspanarna så gjorde jag en GOTD om Öland, som är Sveriges minsta landskap. Vi har tidigare arbetat med rymden och då fick vi lära känna Björndjuret i Rymdstyrelsens berättelse Leia och björndjuren. Leia är i berättelsen på utflykt på just Stora Alvaret på Öland och får då med sig hem björndjur, utan att veta om det (de är ju så små att vi inte kan se dem med blotta ögat).

GOTD Öland

Nyckeln till skatten, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 3

I kapitel 3 så lägger ABC-klubben först ner sin klubb men något får dem att ändra sig, ett nytt fall! Vilken tur annars hade väl boken slutat här 😉

Vi kommer arbeta med med frågor på ytan, under ytan och på djupet-frågor under denna veckan på olika sätt bland annat i Nyckeln till skatten Språknycklar sidan 12-13 och i arbetsboken kommer vi träna på att återberätta kapitlet med hjälp av nyckelord.

När jag skriver läsförståelsefrågor till läxan är det inte alltid helt enkelt. Är det för lätta eller för svåra frågor? Jag utgår ju alltid utifrån mina elever och ibland kan jag ge På väg frågor till en elev som läser A boken och tvärt om. Allt beror på var det ligger i sin läs- och skrivutveckling. Just läs och skrivutvecklingen går ju inte alltid hand i hand. Man kan ha lätt för att läsa men svårt att skriva eller ha svårigheter att förstå texten man läser.

Här kommer läsförståelsefrågorna till läsläxan:

Nyckeln till skatten på väg kap 3

Nyckeln till skatten A kap 3

Nyckeln till skatten B kap 3

 

Djurspanarna, NO, SO, Svenska, Tema En resa i Sverige

Tema Sverige – Djurspanarna kap 1-6

Vi har börjat med Tema Sverige. Vi utgår från läseboken Djurspanarna som vi tidigare har haft som läsläxa i årkurs 3. I boken reser en familj genom hela Sverige i jakt på landskapsdjur. På vägen så lär vi oss en hel del fakta om landskapen men framförallt om djuren.

Jag läser högt ur boken och så jobbar vi med de olika landskapen på olika sätt. Tanken är inte att lära sig allt om olika landskap utan vi arbetar med läs- och skrivinlärning. Vi kommer att uppmärksamma något i varje landskap som utmynnar i en grej of the day, bilduppgift eller en faktatext med ett av landskapsdjuren. Vi kommer också arbeta med kartan, väderstreck och världsdelar i förhållande till Sverige. Vi använder sugarböcker och alla elever gör en egen Sverige-bok.

Första veckan arbetade vi med kapitlen 1-6 och landskapen Södermanland, Östergötland, Småland och Öland. Det blev många kapitel eftersom vi inte kommit igång med läsläxan och arbetet med ”Nyckeln till skatten” än.

Vi har gjort två GOTD, en om Stockholms slott (Södermanland) och en om Sveriges minsta landskap Öland. De finns här:
GOTD Stockholms slott
GOTD Öland

Eleverna har också skrivit en faktatext om uttern som är Smålands landskapsdjur. Vi använde korta texter med fakta som eleverna skrev en sexfältare utifrån med hjälp av den kooperativa strukturen Kloka pennan. De arbetade i par och fick rollerna Läsare och skrivare. Läsaren läser texten och skrivaren skriver stödord i sexfältaren. Jag gillar den strukturen, det får verkligen alla elever att bli delaktiga vilket annars kan vara svårt när eleverna arbetar i par eller grupp. När sexfältaren var ifylld kontrollerade eleverna tillsammans så att de hade fått med alla viktig fakta och skrev sedan en faktatext utifrån stödorden som de satte in i sin Sverige-bok.

Här finns en faktatext utter
Här finns en Sexfältare_djur.
Läs mer om strukturen kloka pennan på kooperativt.com.

På bilden denna vecka ritade vi en delfin när vi läst kapitlet om Östergötland då de gjorde ett besök på Kolmården och delfinariet i boken. Eleverna tecknade en Kawai delfin som de målade med akvarellpennor och sen med pensel och vatten.

På musiklektionen sjöng vi bland annat Sverige är ett avlångt land och Lille katt (för lite koppling till Småland). Vi köpte en licens till Musikoteket till skolan (den gäller för hela skolan i 12 månader) och där finns massor med texter och musikbakgrunder. Perfekt om man vill lära sig lite nya sånger (eller lyssna på gamla godingar).

Landskapsvapnen hittar du hos Unga Fakta

Centralt innehåll

Svenska årskurs 1-3

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.
  • Handstil och att skriva med digitala verktyg.
  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Berättande texter och sakprosatexter

  • Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras.

Naturorienterande ämnena i årskurs 1-3

Året runt i naturen

  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Samhällsorienterande ämnena i årskurs 1-3

Att undersöka verkligheten

  • Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Att leva i världen

  • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Bild årskurs 1-3

Bildframställning

  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Musik årskurs 1-3

Musicerande och musikskapande

  • Sång och spel i olika former: unison sång, kanon och växelsång samt ensemblespel.
Nyckeln till skatten, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 2

Nästa vecka läser vi kapitel 2 i Nyckeln till skatten. Då får vi följa med Asta och hennes klass på ett museum. Vi får veta att det finns en försvunnen skatt och att det står om skatten på en runsten (bra koppling om man samtidigt eller snart ska arbeta med forntiden).

I arbetsboken kommer vi arbeta med nyckelord och lucktext och återberätta texten både muntligt och i text. Vi kommer också att arbeta med läsfixarna spågumman, frågeapan, detektiven och cowboyen som finns i Språknycklar. Spågumman förutspår vad texten/boken handlar om genom att titta på titel och bilder, frågeapan ställer sig frågor till texten (vilka frågor dyker upp hos dig själv när du läser texten), detektiven reder ut svåra ord eller något man inte förstår och cowboyen sammanfattar texten.

På bilden denna vecka så kommer eleverna få göra en runsten och skriva med runor med hjälp av en run-nyckel. I lärarhandledningen till Nyckeln till skatten så finns det en runsten som kopieringsunderlag och även en run-nyckel. Vi kommer att använda en run-nyckel med hela alfabetet från Unga fakta. De får träna lite på kopieringsunderlaget för att sedan på bilden göra en runsten med runskrift med oljepastellkritor och vattenfärg.

Här finns läsförståelsefrågorna till läxan:
Nyckeln till skatten på väg kap 2
Nyckeln till skatten A kap 2
Nyckeln till skatten B kap 2