Djurspanarna, GOTD, Svenska år 3, Tema En resa i Sverige

Djurspanarna kapitel 20-23

Vi jobbar med ett kapitel av Djurspanarna i veckan. Jag läser boken som högläsning, vi skriver en tankekarta och sedan skriver vi en faktatext om antingen landskapet, något speciellt i landskapet eller om landskapsdjuret. Ibland gör jag en GOTD, ibland tittar vi på en film om landskapet eller djuret och ibland läser vi faktatexter och plockar ut nyckelord och skriver en egen faktatext. Vissa djur har vi även gjort som bilduppgift.

Nu har vi hunnit arbeta med 23 kapitel i boken 🙂 Under de senaste veckorna har vi arbetat med Härjedalen, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. Landskapsdjuren som vi arbetade med var björn, berguv, tjäder och lodjur och vi använde faktatexter från Tengnäs läromedel.

När man arbetar med Dalarna passar det bra att gör en GOTD om dalahästen (den finns på lektion.se) och när man arbetar med Gästrikland, som vi gjorde i samband med första advent då Gävlebocken ställs upp, en GOTD om Gävlebocken. (som finns på Emelie Erikssons Prezi). Just denna grej är gjord 2017 så jag uppdaterade mig lite om gävlebocken för att få reda på de senaste siffrorna om hur det gått för bocken de senaste åren innan vi gjorde den.

Nyckeln till skatten, Svenska år 3

Nyckeln till skatten kap 14

Nästa vecka läser vi kapitel 14 i Nyckeln till skatten. I arbetsboken arbetar vi med kopplingar mellan texten och eleverna själva. Bea tycker att det är jobbigt att hennes fotbollslag ska åka på turnering, så jobbigt att hon vill sluta på fotbollen. Här kan många känna igen sig, även om det kanske inte handlar om turneringar och fotboll.

Vi fortsätter också att arbeta med berättelsens delar med hjälp av läsbron i Språknycklar. Eleverna ska träna på inledning, handling och avslutning. Många av eleverna skriver redan riktigt bra berättelser men nu ska vi utveckla dem ännu mer. Det ska bli så roligt.

Läsförståelsefrågorna finns här:

Nyckeln till skatten På väg kap 14
Nyckeln till skatten A kap 14
Nyckeln till skatten B kap 14