Å Den här veckan har vi arbetat med bokstaven Åå och ordbilden på. Då passade vi på att arbeta med a/å/ä och även att många ord stavas med o, men låter som å. Vi börjar veckan med att samla ord som börjar med å, eller innehåller å på tavlan. Även ord med o men som låter som å skrev vi upp. Några av orden som eleverna säger tar jag sedan med på veckans arbetsblad. De vet då redan vad orden betyder, annars kan man så klart behöva gå igenom orden om de är obekanta.
Vi arbetade också med ordbilden och prepositionen på. Vi pratade om hur man använder ordet och skrev meningar som ”Jag har en mössa på huvudet” och ”Cathrine skriver på tavlan”.
De elever som läser A-boken arbetar med Åå-stencilen tillsammans med mig. Jag tar upp den på Smartboarden, drar namn-pinnar och de får turas om att svara på vad det är för ord, lyssna vilka bokstavsljud som ordet innehåller och sedan skriva bokstäverna. Jag skriver samtidigt på Smartboarden. De ord som ska skrivas i rutorna är kråka, mås, åtta, blåbär, två, åsna. De som läser B- och C-boken läser för varandra och svarar på läsförståelsefrågorna. Svaret på frågorna är: 1. Hon drömmer att hon ska åka tåg, 2. Stora får knuffar bort henne, 3. Hon har inte den magiska kulan längre, 4. Pappa väcker Asta.
Arbetshäftet och läsförståelsehäftet laddar du ner här:
- Arbetshäfte till ”Den magiska kulan”
- Läsförståelsehäfte till ”Den magiska kulan” (reviderad augusti 2022)


UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:
Läsa och skriva
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Alfabetet och alfabetisk ordning.
- Sambandet mellan ljud och bokstav