Bild, GOTD, Teknik

Lotusblomman

Min kollega Thomas hittade en jättefin origami lotusblomma som vi skulle göra på bild och teknik-lektionen. Då gjorde jag en GOTD om lotusblomman som vi hade i början på veckan. Jag kan inte så mycket om den själv och det var inte så lätt att hitta fakta om den på nätet heller. Det är en helig symbol inom buddismen och hinduismen så det mesta jag hittade var kopplat till det. Det fanns även ganska mycket information på Wikipedia men det är ju bra om man kan koppla den till andra källor också. Men jag fick ihop en tillslut iallafall.

Blommorna vek eleverna i slutet på veckan. Den första var lite svår men det var så roligt att de ville göra en till och en till. Och det blev ju såklart lättare och lättare att vika dem. Så häftigt! Vi tittade på det här klippet: https://www.youtube.com/watch?v=xfBD8djzDlo. Den har tydlig arbetsgång och tydliga instruktioner. Vi stannade, backade, spolade fram 🙂

NO, Svenska, Svenska år 2

Vitsippan faktatext

Vi har arbetat med faktatext den här veckan och eftersom vi hade tema vitsippan så skrev vi så klart om vitsippor. Eleverna arbetade i par, den ena läste texten högt medan den andre hade rollen som kloka pennan. De började med att läsa texten, sedan plockade de ut stödord som de skrev i rätt ruta på sexfältaren, och till sist skrev sedan en egen faktatext på iPad. De skrev fina texter och ritade så fina bilder.

Idag får de med sig en text om vitsippan i läsläxan. De ska läsa texten och svara på frågor. Texten är densamma som de arbetat med under veckan så vissa av orden, som kan vara svåra, har de redan arbetat med.

Här är faktatexten, sexfältaren och läsläxan:

 
Bild år 2, GOTD, NO, Skolan

Vitsippan

Vi blev så inspirerade av Tobias klassrums vitsippor så vårt tema för denna vecka blir just vitsippor. Vi jobbade med vårblommor förra året så nu blir det en fördjupning. Vi börjar så klart med en grej of the day (ja, ni som känner mig vet ju att jag älskar GOTD). Eleverna ska sedan få skriva egna faktatexter och göra en vitsippa tillsammans med en parkompis.

De får en mall var av vitsippan, ena får en med vitsippan och den andra med stjälkbladen. Sedan ska de samarbeta för att göra en vitsippa som vi hänger i taket. Eftersom det är en fördjupning så ska de även få skriva en faktatext om vitsippan. Där tänker jag att den ena får ansvar för att läsa texten med den andre får ansvar för att skriva ner stödord i en sexfältare. Sedan blir det ombytta roller när de läser stödorden för att bilda nya meningar och skriva på iPad. Eftersom vi börjar med en GOTD så är de väl förberedda när de sedan ska skriva en lite mer utförlig faktatext.

UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Handstil och att skriva med digitala verktyg.
  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  • Alfabetet och alfabetisk ordning.
  • Sambandet mellan ljud och bokstav

NATURORIENTERANDE ÄMNENA FÖR ÅK 1-3:

Året runt i naturen

  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

BILD FÖR ÅK 1-3:

Bildframställning

  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Redskap för bildframställning

  • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten

Grej of the Day, GOTD, är en pedagogisk metod som utvecklats av Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå. GOTD går ut på att hålla regelbundna mikrolektioner om personer, platser eller händelser.  Han har skrivit flertalet böcker som innehåller färdiga mikrolektioner och digitala resurser. De finns att köpa på Bokus.