NO, Rymden

Tema rymden

Nu ska vi kicka igång tema rymden som först tema på året. Det ska bli spännande och det är ett område som eleverna är superintresserade av 😀 Vi ska jobba med temat i sex veckor och vi arbetar ämnesintegrerat; NO, svenska, matematik, engelska, bild och teknik samt tillsammans med fritids. Jag har kollat runt på nätet för att försöka hitta lite inspiration till uppgifter till eleverna. Jag har hittat superbra gratismaterial som man kan ladda hem och använda.

Vi ska arbeta med solen, jorden och månens rörelser i förhållande till varandra, månens olika faser och planeterna. Vissa delar blir repetition och vissa delar blir nytt. Vi kommer ha fokus på att läsa och skriva faktatexter men också arbeta kreativt med många bilduppgifter.

För att starta temat kan man börja med en grej of the day, https://prezi.com/welpzpwq20ck/grej-of-the-day/. Den tar upp lite övergripande om rymden och tar upp solsystemet, stjärnor, vintergatan, asteroider och rymdstationer.

Månens olika faser

Bra att ha i åtanke är att en undersökning som gjorts på uppdrag av Skolverket visar att elever har svårt att förstå månens faser endast genom bilder i våra läromedel. De behöver uppleva dem för att kunna ha möjlighet att förstå faserna. Här kanske en hemuppgift för att undersöka månen på kvällen under en viss tid skulle hjälpa eleverna.

Grej of the day är ju alltid bra och här finns en om månen, det är en pdf som du kan ladda ner. Den är ganska lång men man kan dela upp den och ta fakta om månen för sig och sedan ”Människan på månen” och tidvatten vid ett annat tillfälle. Det här bildspelet om månen är också en pdf och finns på lektion.se, men klurar man ut en egen ledtråd och skriver stödord på whiteboarden tillsammans så blir det samma sak. Den är också lite lång så man kan även dela upp den i två delar eller så hoppar man över det som inte är väsentligt

Här finns mycket information om månens faser och här kan man se hur månen i realtid, häftigt att ta upp på Smartboarden så den finns där när eleverna kommer in i klassrummet på morgonen 😀

Den här filmen beskriver jorden, solens och månens rörelse och månens olika faser:
Paxi och vår måne: https://www.youtube.com/watch?v=CGlZiLBGruo

På Annas instruktionsbok finns tips hur du kan göra en ”månsnurra”, det finns en liten film med instruktioner också som du kan visa eleverna innan ni sätter igång. Där finns även mallar att ladda ner och skriva ut: https://annasinstruktionsbok.wordpress.com/2017/10/28/manens-faser/

Solen, jorden och månens rörelser i förhållande till varandra

Den här sol-jord-måne-snurran (finns gratis på TPT), kan hjälpa eleverna får en större förståelse för månens faser. Månens utseende beror ju visserligen på hur ljuset reflekteras av månens yta men även på positionen av både solen och månen i förhållande till jorden.

Bild från Pixabay.com

Planeterna

Rymdstyrelsen har en jättebra lärarhandledning för högläsning men innehåller också fakta om planeterna Mars, Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Merkurius, vår egen måne samt förslag på lektionsupplägg. Det finns en elevbok som är perfekt att skriva ut och sätta upp allt eftersom på en vägg samt visa bilden som hör till varje kapitel på smartboarden. Efter varje kapitel passar det bra att skriva en faktatext om den planet som kapitlet handlar om. I samband med den så gjorde jag en GOTD om björndjuret.

Här finns en film om solsystemet: https://youtu.be/Qq63DygD7TA och här finns en GOTD om planeterna i vårt solsystem.

Den här flik-boken kan vara rolig att göra när eleverna besitter fakta, den finns med engelsk text och utan text så här kan vi även träna på de engelska orden. Det finns också ett tips till en fin plansch som eleverna kan göra. För att kunna hämta flik-boken behöver du signa upp dig på deras nyhetsbrev, i övrigt är den gratis att hämta.

Bild från Pixabay.com

Kometer & asteroider

För att få förståelse om var asteroider, kometer och planeter befinner sig i förhållande till varandra och jorden kan du gå in här; https://www.spacereference.org/. När man ser illustrationen ökar det förståelsen för hur jordens och andra objekts bana kring solen ser ut. Vill du söka på specifika asteroider och kometer kan du göra det här, https://www.spacereference.org/solar-system, då ser du var i rymden de befinner sig just nu. Det blev en aha-upplevelse för mina elever när jag gjorde en GOTD om Tempel-Tuttle kometen. De förstod bättre varför det tar så lång tid för kometen att ta sig runt solen när de såg hur banorna ser ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.