Den här veckan har vi haft läsvecka. Vi har läsvecka en gång per termin och alla årskurser F-3 på vår skola arbetar med olika författare. I årskurs 2 arbetade vi med Astrid Lindgren denna gång. Jag beskriver här hur vi arbetade om ni vill ha tips.
Vi började temat med att vårt bibliotek kom och hade boksamtal med oss och berättade om författaren som vi skulle arbeta med, i vårt fall Astrid, och presenterade några böcker och läste lite från en bok. Vi hade en GOTD om Astrid Lindgren fredagen innan, vi använde Emelie Erikssons GOTD som finns här: https://prezi.com/octyjjjnve9r/grej-of-the-day-astrid-lindgren/.
I måndags lyssnade vi på ”Nils Karlsson pyssling”. Jag verkligen älskade den berättelsen när jag var liten och eleverna gillade den lika mycket. Vi gick sedan igenom berättelsens olika delar, från början till slutet med hjälp av bilder från boken. Jag kopierade bilderna ur boken men och rådfrågade först med astridlindgren.se om man får göra så vilket var helt okej. Eleverna fick dels träna på att återberätta vad som hände på bilderna men tränade även på hur sagan började, händelser och hur den slutade. De fick sedan skriva egna sagor, antigen hittade de på egna eller så skrev de med inspiration från Nils Karlsson pyssling.
Eleverna arbetade också med Astrids olika karaktärer. Karaktärerna de arbetade med var Pippi, Emil, Madicken, Ronja, Saltkråkan, Barnen i Bullerbyn, Kajsa Kavat, Karlsson på taket, Nils Karlsson pyssling, Lotta på Bråkmakargatan och Rasmus på luffen. Jag skrev ett A4 om varje karaktär och jag läste texterna högt för eleverna innan de fick veta vilken karaktär som de skulle arbeta med. Eleverna fick sedan läsa den text som hörde till sin karaktär och de fyllde i en tankekarta. Tankebubblorna skulle innehålla ålder, namn, familj och vänner, var den bor, vad den tycker om att göra, kläder och utseende och vad den heter på engelska. Allt fanns med på texterna som jag skrivit. De gjorde sedan ett collage genom att rita, skriva och klippa och monterade på ett färgat A3-papper.
Eleverna läste även för sina fadderklasser, förskoleklasserna. Vi delade in båda tvåorna i grupper om fem och förskoleklasserna gjorde tio grupper av sina tre klasser. Mina elever fick sedan välja en bok som de ville läsa. De fick prova att läsa den så att svårighetsgraden kändes okej för alla i gruppen, annars bytte de. De valde även en extra bok om de hann klart med boken snabbt. De skulle läsa ca 20 minuter och sedan prata om boken. En grupp satt i klassrummet tillsammans med en grupp från förskoleklasserna och de lyssnade på en ljudbok. De läste vid två tillfällen. Vi har gjort olika från år till år, men 2-3:orna brukar läsa för årskurs f-1 ungefär 2-3 gånger under läsveckan. Vi brukar då sprida ut dem i de klassrum och grupprum som hör till klasserna som läser. Vi vuxna smög runt och lyssnade och stöttade.


Illustrationer från Lotta på Bråkmakargatan av © Ilon Wikland