Diamantjakten, Svenska år 2

Diamantjakten kapitel 2

I kapitel två arbetade vi med synonymer och vokaler i arbetsboken så jag kopplade läxan till det också. Jag ville även ha med läsförståelsefrågor till texten så att eleverna tränar på det. De elever som klarar att skriva meningar själva gör det, och de som behöver stöttning får det.

Vi passade på att prata om hårda (a,o,u,å) och mjuka vokaler (e,i,y,ä,ö) eftersom det är bra att kunna när man lär sig stavningsregler. Bra exempel är bokstäverna G och K.
G och K som följs av en mjuk vokal uttalas med j-ljud respektive tj-ljud som exempelvis ge, göra, gick och kedja, kika, kök. Om G och K efterföljs av en hård vokal uttalas de g och k som i exempelvis gav, god, gåva och ko, kalv och kål.

Vi gjorde en övning i små läsgrupper där eleverna fick berätta hur många bokstäver de har i sitt namn, och hur många av bokstäverna var vokaler och hur många som var konsonanter. På deras läseböcker har jag satt deras namn och har där skrivit vokaler med rött så för de som tycket det var svårt var det bara att titta på namnet på boken.

Här finns en låt av Gåspennan som handlar om vokalerna:
https://youtu.be/RP-XRruAoMI

Här finns arbetsbladen som jag skickar med läseboken hem.

Bokus kan du provläsa och köpa alla böcker som ingår i serien ”Diamantjakten”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.