NO, Svenska, Tema hela året

Vinterfåglar

Vi ska börjat arbeta med vinterfåglar som är en del av tema hela året. Vi har börjat temat med att göra en tankekarta på tavlan med vad vi visste om fåglar, de började tänka enskilt, sedan i par för att sedan delge varandra i klassen (EPA) och sedan tittade vi på Skrutts fågelbok som finns på UR Skola. Vi tittade på avsnitten Små fåglar och Större fåglar. Utifrån programmen har vi valt ut 10 fåglar som eleverna ska få arbeta med i grupper tillsammans med vår parallellklass.

Vi använder en mall till tankekarta som en av våra kollegor satt ihop. Där har vi skrivit in intressant fakta om varje fågel under rubriker som utseende, bo, ägg och ungar. Vi har valt att ha med fåglar som mestadels stannar i Sverige under vintern, både små och lite större fåglar. Fåglarna som vi ska arbeta med är talgoxe, blåmes, större hackspett, domherre, skata, gråsparv, koltrast, kaja, kråkan och björktrast. Några fåglar flyttar ibland eller delvis (vilket är intressant att ta med) men vi har inga rena flyttfåglar med. Eleverna kommer även arbeta med faktaboken ”Första fågelboken” av Lars Klinting för att träna på att söka fakta.

Eleverna ska sedan skriva fakta om fågeln som de arbetar med på iPad och rita en bild. De ska sedan få redovisa för varandra. Texten och bilden ska vi sedan montera i boken Hela året (vi använder sugarpaperböcker).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.