Jag har börjat titta på nästa veckas planering också. Då har vi läsvecka och på höstterminen i år 1 på arbetar vi med Elsa Beskow. Det ska bli roligt, vilken sagoskatt och vilka illustrationer!
Jag fick lite tips av en kollega förra veckan som arbetade med temat förra året. När vi började skolan hade vi en uppstart med tema Elsa Beskow, eller rättare sagt, vi uppmärksammade att hon gav ut boken Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin för 100 år sedan, 1918. På uppstarten var vi lärare/fritidslärare/barnskötare utklädda till olika karaktärer i boken. Jag har också haft en Grej of the day om Elsa så de är lite förberedda. Nästa vecka kommer vi läsa en hel del av hennes böcker, arbeta med hennes bilder, lära oss mer fakta om Elsa och eleverna ska få skriva till en bild som Elsa illustrerat. Jag tittade på förra årets arbete om Elsa Beskow som dåvarande årskurs ettor gjorde, de skrev då till bilder i Tomtebobarnen och texter och bilder sitter uppe i vårt lilla bibliotek ”Sagogrottan”. Så himla fina!
UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:
Läsa och skriva
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Alfabetet och alfabetisk ordning.
- Sambandet mellan ljud och bokstav
UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I DE SAMHÄLLSORIENTERADE ÄMNENA FÖR ÅK 1-3
Att leva tillsammans
- Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.