Nästa vecka ska eleverna läsa kapitel 3, i Den magiska kulan. Vi ska arbeta med bokstaven Aa och ordbilderna är och var. Jag läser alltid kapitlet varje fredag och även varje måndag. Vi arbetar sedan med att skriva meningar med ordbilderna på iPad. Denna vecka är det ordbilderna är och var som vi använder. Helt naturligt kommer vi då in på nutid och dåtid beroende på om vi skriver Jag är i skolan eller Jag var i skolan. Det är bra att samla en ordbank på tavlan så eleverna kan skriva av enkla ord som de kan använda i sina meningar. Ord vi använde var exempelvis flicka/pojke, 7 år/8 år, syster/bror, snäll, bäst etc.
Jag visar arbetsbladet på smartboarden. Vi arbetar denna vecka med orden mask, svamp, apa, bil, arm, mössa, kam, båt. Vi säger orden tillsammans och sedan får eleverna dra streck från ordet som har ljudet Aa till bokstaven Aa i den gula cirkeln. De ska sedan lyssna efter ljudet Aa i orden apa, ram, arm, kam, vas, val, myra, mat. Hörs ljudet först, inuti eller sist. De får skriva Aa i rutan där de hör ljudet. På nästa sida får eleverna färglägga A för att träna på pennfattning och sedan tränar vi på ordbilderna var och är genom att läsa frågor. Vi läser tillsammans. Eleverna drar sedan streck från respektive fråga till rätt bild och till sist läser de orden och ringar in dem med röd respektive grön penna.
Det finns också läsförståelsefrågor för de som kommit lite längre i sin läsutveckling. De läser i små läsgrupper, oftast en sida var och svarar på frågorna tillsammans. Frågorna kan användas som hörförståelsefrågor också och kan ställas muntligt till de elever som ännu inte kan läsa. För att kunna svara på frågorna behöver man kunna läsa mellan raderna. Därför är det viktigt att eleverna kan diskutera svaren med varandra. Om det är svårt har de inte kommit tillräckligt långt i sin läsutveckling för att arbeta med läsförståelsefrågorna. Svaret på frågorna är 1. Den gamla damen, 2. En kula, 3. Den är magisk, 4. Hon undrar om det verkligen finns magiska kulor.
UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:
Läsa och skriva
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Alfabetet och alfabetisk ordning.
- Sambandet mellan ljud och bokstav