Ordbilder, Skolan, Svenska år 1

Inför läsläxan

Nu har vi kört igång ordentligt och vi har börjat med läsinlärningen för fullt. Som läxa innan vi börjar med ”Den magiska kulan” är vanligt återkommande ordbilder, ordbilder som vi arbetar med i skolan på olika sätt. De som kommit lite längre i sin läs- och skrivutveckling får en annan läxa.

Dels så har vi ordbingo varje vecka och dels så jobbar vi med ordbilderna och bildar meningar när vi skriver på iPads. Då arbetar vi både med bokstäver, bokstavsljud, ordbilder och meningsbyggnad.
Det som är så bra när man skriver på iPads är att eleverna själva kan skriva på sin egen nivå, de lär sig också av varandra vilket är toppenbra.

Jag brukar börja lektionen med att vi tillsammans kommer på några meningar som jag skriver på tavlan. Vi har mini-whiteboards också som jag kan skriva meningarna på för de som behöver det.

Nu arbetar vi med ordbilder som hej, jag, och, är, en och ett.

Jag har tidigare använt ordbingo som hette den svarta kattens ordbingo på lektionsbanken så jag gjorde ett eget och tog ett namn som påminde om det namnet, därför fick det heta ”Den randiga tigerns” ordbingo.

När jag jobbar med ordbingo så går vi igenom alla ord tillsammans i klassen, jag skriver dem på tavlan och sedan får eleverna spela två och två. Jag drar ett ord i taget och stryker under det på tavlan, så eleverna både får höra ordet och se ordet. De kryssar sedan på sin bricka. När de får bingo så har jag infört att man håller upp ett finger, två fingrar, tre fingrar osv för varje rad de för bingo så det inte blir så mycket skrikandes av ”Bingo”, för många elever blir det väldigt rörigt med mycket ljud. Samtidigt kan jag säga ”Bra att du hittade alla ord på din bricka” osv.

Som läsläxa de första veckorna arbetar eleverna med ordbilder på olika sätt. I det här dokumentet finns tre läsläxor som jag skriver ut dubbelsidigt. De som har kommit lite längre i sin läs-och skrivinlärning har jag skrivit egna texter till och de har fått svara på några frågor till texten.

Lära in ute, NO, Skolan

Nynäshamns naturskola

En gång om året går vi till Naturskolan som bara ligger en kort promenad från vår skola. I årskurs 1 arbetar vi med tema småkryp. I skolan arbetar vi både med förarbete och efterarbete och i år gjorde vi en småkrypsbok.

På Naturskolan träffade vi Robert Lättman-Marsch som berättade om olika småkryp och guidade oss runt. Vi fick samla in småkryp med hjälp av olika metoder; håvar, förnasåll, vitt paraply och insektssugen. Insektssugen använder eleverna med blandad förtjusning. Man ska suga in i det ena sugröret och hålla ner det andra sugröret mot insekten, när man suger åker insekten in i behållare. Glädjetjuten avlöser varandra.