GOTD, NO, Skolan

GOTD Virus

Mina elever fick önska sig vilka GOTD som de skulle vilja att jag kör. De fick skriva ner ett förslag var på ett papper och jag har börjat beta av dem 🙂 Först ut var en GOTD om coronaviruset som stod på önskelistan. Jag gjorde en om virus, men tar även upp corona i den. Ska villigt erkänna att bilderna är jag inte helt hundra på om de är virus/bakterier/celler men försökte granska och söka på bilder så jag hoppas de stämmer.

Bild, Bild år 2, GOTD, Skolan

GOTD Picasso

I går grejjade vi om Picasso. Tipset fick jag från min sambo som utbildar sig och precis läst delkursen ”Skapande verksamhet”. De arbetade med kubismen för någon vecka sedan. Vi passade också på att repetera de geometriska objekten. Jag körde grejjen som finns här: https://prezi.com/8rfwqb0_kpvl/grej-of-the-day-picasso/ och vi gjorde även bilduppgiften som finns länkad i den. Bilduppgiften kommer från Krokotak: http://krokotak.com/2017/09/cubism-autumn/. Våra bilder blev dock lite mer ”våriga” 🙂

Diamantjakten, Skolan, Svenska, Svenska år 2

Diamantjakten kap 23

Den här veckan har vi läst kapitel 23. Innan vi läste kapitlet såg vi en liten film med Mats Wänblad. Filmen finns hos Natur och kultur och man hittar den, när man loggar in, under extramaterial. Den finns även på youtbe: https://www.youtube.com/watch?v=lPWkQsEy5L4&feature=youtu.be

Där berättar han om att ”gungbrädan nu står och väger”. Det som händer nu är avgörande för hela berättelsen och det ögonblick som Mats skrivit emot. Jättebra tips för eleverna som de kan ha med sig när de skriver sina egna berättelser. Vi hade sedan diskussioner om hur den här gungbrädan kunde väga. Det kan bli bra eller dåligt. Vi pratade om det värsta som skulle kunna hända, och det bästa.

Här kommer arbetsbladen till veckans läsläxa. Frågor på och under ytan, även till de som läser på väg -boken. Här kan man se om eleverna läser mellan raderna. Varför kom Bea och hennes mamma hem till Asta? Svarar de att de ska lämna vindruvor eller även att de ska hämta Maj-björn? Man kan utläsa mycket av svaren och även diskussionen som vi har när vi läser läsläxan i skolan och går igenom frågorna.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten

Diamantjakten, Svenska, Svenska år 2

Diamantjakten kapitel 22

Den här veckan har jag varit sjuk. Jag som aldrig är sjuk fick nu lov att stanna hemma. Dessutom någon extra dag för att vara helt säker på att jag var frisk. En ovanlig situation, minst sagt.

De elever som varit i skolan har arbetat med skillnad mellan nutid och dåtid. Att skriva i nutid eller dåtid blir lite klurigare (framförallt att inte blanda dem där de inte ska blandas). I arbetsboken fick eleverna först läsa en text i dåtid och sedan göra om den till nutid. De fick träna lite extra på verb och även att böja dem i texten. Det är speciellt värdefullt för de elever som har ett annat modersmål än svenska. Inte helt lätt.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten

Diamantjakten, Svenska, Svenska år 2

Diamantjakten kapitel 21

Eleverna skriver fortfarande på sina berättelser. Några skriver för hand, några i Skolstil och några i Book creator. Det är spännande att följa deras skrivande.

Den här veckan har vi utvecklat våra berättelser med dialoger. De börjar få fin kläm på att skriva berättelser och det är lite spännande att skriva dialoger med talstreck. Eleverna har arbetat med dialoger i arbetsboken men också i sina berättelser.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten