NO, Skolan

Äpplets livscykel

När vi arbetade med Tema äpple arbetade vi med äpplets olika delar och äpplets livscykel. Jag hittade lite olika livscykler på nätet men eftersom insekterna är en förutsättning för att träden ska bära frukt så ville jag med en bild på dem. Men jag hittade ingen så jag gjorde en egen tillslut.

Jag använde en pdf som jag hittade på http://malund68.blogspot.com när vi arbetade med äpplets olika delar. Jag hittade även en fin liten bok som jag gjorde en egen variant på (för jag hittade ingen mall). Hade äpplet i pdf:en som mall 😀

Diamantjakten, Svenska, Svenska år 2

Diamantjakten kapitel 9

Förra veckans kapitel handlade om att gå till tandläkaren och frågorna i arbetsboken frågade frågor både på ytan och under ytan och kopplade till elevens egna erfarenheter. Vi har arbetat med frukostord och vad eleverna brukar eller skulle vilja äta till frukost. Vi funderade också på vad en nyttig frukost är. Och där tyckte (såklart!) eleverna olika, de var dock överens om att socker inte var så nyttigt, men att man kan äta det ibland 😀

Hur gör ni med läxor? Vi har läsläxa varje vecka från år 1 och oftast en stencil med läsförståelsefrågor. Eleverna har möjlighet att läsa och göra sin läxa i skolan.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten

Bokus kan du provläsa och köpa alla böcker som ingår i serien ”Diamantjakten”.

Diamantjakten, Skolan, Svenska, Svenska år 2

Diamantjakten kap 8

Samtidigt som vi läste kapitel 8 arbetade vi med adjektiv i skolan och i arbetsboken. I kapitlet händer det mycket och många känslor bubblar upp både för Cesar och Asta. Vi gick igenom adjektiv och vad det betyder. Det var lite svårt, framförallt när det kommer till att beskriva känslor, men tillslut hade vi en stor ordbank på tavlan. Då passade vi på att se om några av orden var motsatsord till varandra, och vi hittade några stycken. Det blev lite diskussion också, är röd och blå motsatsord till varandra? Ja det kan man undra, är de det?

Jag läser alltid kapitlet på fredagen och vi går igenom ord och fraser. Jag går alltid igenom frågorna på arbetsbladen som jag skickar med hem också. Den här veckan pratade vi lite extra om de mjuka vokalerna och hur g och k låter om de är framför dem, som exempelvis kärra, känslor, göra och gärna.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten

Bokus kan du provläsa och köpa alla böcker som ingår i serien ”Diamantjakten”.

Diamantjakten, Elevledda utvecklingssamtal, Skolan, Svenska år 2

Diamantjakten kap 7 och utvecklingssamtal

Det är lite snålt med uppdateringarna just nu. Det är för att vi har förberett oss inför utvecklingssamtalen som börjar i morgon. Det är intensivt innan samtalsveckorna. Eleverna leder sina samtal och ska visa upp några av sina arbeten. Vi har drop-in och de kan komma när som helst inom ett tidsspann under två-tre eftermiddagar. I klassrummet kan flera samtal pågå samtidigt. Den här gången har vi i klassen bestämt att de ska visa sina arbeten ”Månadsboken”, arbetsboken till ”Diamantjakten” och spela bråkspelet med sin/sina vårdnadshavare.

Månadsboken innehåller många olika slags texter och bilder, både fakta om månaderna och högtider, dikter och beskrivningar (bland annat av ett påskägg). De har många olika bilder i boken också. Där finns bland annat en snögubbe målad med tops, det färgglada körsbärsträdet och äpplet som de målade med akvarellfärg. En bra bok att visa för sina föräldrar då de kan samtala kring texter, bilder och tekniker.

I arbetsboken blir det tydligt hur det går med skrivandet. Hur går det att forma bokstäver? Kommer jag ihåg bokstav och punkt? Vad är lätt och vad är svårt? Och eftersom vi precis arbetat med halvor, tredjedelar och fjärdedelar passar det perfekt att spela Bråkspelet från Majema.

Samtalet avslutas med att eleven går igenom sin utvärdering (som de skrivit innan) där de utvärderar sina tidigare mål. Hur har det gått? Vad behöver jag utveckla och vilka är mina nya mål. Jag går sedan igenom de delar som vi genomfört av Skolverkets bedömningstöd under terminen, enskilt med elev och föräldrar. Vi skriver även en IUP med elevens nya mål.

Vi har arbetat med kapitel 7 i Diamantjakten också. Vi har arbetat med frågor ”på ytan” och ”under ytan”. Det gjorde vi genom att gå igenom exempel så att det blev tydlig för eleverna.

”Lisa kom hem och hade sand i skorna”.
Fråga på ytan: Vad hade Lisa i skorna?
Fråga ”under ytan”: Var hade Lisa varit någonstans?
Eleverna kom med olika förslag var Lisa hade varit, bland annat i sandlådan och på stranden. Vi har också arbetat med sammansatta ord under veckan.

Här finns läsförståelsehäftena till Diamantjakten