Den magiska kulan, Ordbilder, Svenska, Svenska år 1, Uppgifter

Den magiska kulan kapitel 10

Den här veckan, sista veckan innan jullovet har vi tränat på läsläxan i skolan. Vi har läst kapitlet i olika konstellationer beroende på om vi läser A-, B- eller C-boken. Tanken är att vi ska fortsätta läsa samma kapitel veckan efter jullovet. Så gör vi eftersom skolavslutningen för denna termin var idag och första veckan nästa termin börjar en onsdag. Två korta veckor alltså.

Vi har också arbetat med bokstaven Tt och ordbilderna hon och han. Hon och han är väldigt lika då o och a ibland kan vara svårt för eleverna att se skillnad på (beroende på vilket typsnitt som används). Vi tränar inte så mycket på att skriva för hand men när vi skrev han/hon tränade vi på att börja med en versal och sedan skriva med gemena bokstäver. Orden med Tt som vi arbetar med denna vecka är morot, fot, tomat, stol, ost, sten.

De elever som kommit längre i sin läs- och skrivutveckling och läser B- eller C-boken med viss flyt och har börjat skriva meningar arbetar med läsförståelsefrågor. De läsförståelsefrågorna är på raden, mellan raderna och bortom raderna (ABC-klubben beskriver dem som på ytan, under ytan och på djupet-frågor) för att de ska få lite utmaning. Eleverna börjar alltid med att läsa kapitlet för varandra i små grupper och läser sedan och svarar på läsförståelsefrågorna tillsammans. Svaren på frågorna är 1. Han dricker te med Teddy, 2. Hon skulle räkna alla mattor hemma. 3. Han tyckte det var en tramsläxa. 4. Han ritade en skattkarta.

Under jullovet har eleverna fått med sig ett läsbingo hem. Det är så viktigt att de håller sin läs-kondis uppe så de slipper börja om efter lovet. Vi använder ABC-klubbens jul-läs-bingo som finns här. Ladda ner word-dokumentet och ändra på årtalen (skriv 2019 istället för 2017 i en ruta) och lägg till extra information om du vill.

UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Handstil och att skriva med digitala verktyg.
  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  • Alfabetet och alfabetisk ordning.
  • Sambandet mellan ljud och bokstav
GOTD, Skolan, SO

Lucia GOTD

Idag hade vi en ”grej of the day” om Lucia. I verkligheten var sanningen bra mycket grymmare än den som jag presenterar här men jag tycker att den passar bra i en årskurs 1.

Om bildspelet ser konstig ut, spara ner den och öppna den i Powerpoint. Om du exempelvis öppnar den i visningsläge i din mobil kan bakgrundsbilder och typsnitt se annorlunda ut.
Den magiska kulan, Ordbilder, Skolan, Svenska, Svenska år 1, Uppgifter

Den magiska kulan kapitel 9

Jag läser alltid nästa veckas kapitel i ”Den magiska kulan” i C-boken och så pratar vi om olika ord och fraser på fredagen innan. Våra elever har läsläxa och läser kapitlet hemma i A-, B- eller C-boken beroende på vilken nivå de befinner sig i sin läsutveckling. Vi erbjuder även läxläsning onsdag och torsdag för de som inte kunnat, hunnit eller behöver träna några extra gånger. Jag läser också med de elever som behöver extra träning en stund på morgonen. Det är så viktigt att vi gör det för eleverna behöver mängdträning för att bli goda läsare.

Den här veckan ska vi arbeta med vokalen Ii och ordbilderna kan och inte. Jag passar på att arbeta lite extra med just vokalerna de veckor som vi arbetar med en vokal. Då pratar vi mycket om ljudet och även om lång och kort vokal för att uppmärksamma eleverna att de låter olika och att det ofta är två konsonanter och ibland dubbelkonsonant efter. Det är roligt att se när eleverna skriver sina texter för de vet ofta att det är något speciellt med ordet som ska ha dubbla konsonanter, men blandar ihop det och kan då skriva dubbla vokaler istället. Då är det ypperligt att prata om att det inte är så vanligt med dubbla vokaler i svenska ord som det kan vara i andra språk, i exempelvis engelskan och i ord som pool, zoo och igloo. Vi kommer också arbeta med ord som fil, sil och igloo, ord som man inte möter så ofta. Orden under första uppgiften ”Var hör du Ii?” är is, sil, nio, fil, citron, igloo, spindel, apelsin och några av orden återkommer under ”Skriv och läs”

Vi börjar alltid med att ha en lektion där vi skriver allas namn som har veckans bokstav i sig på tavlan. Vi lyssnar om bokstavsljudet hörs i början, inuti eller i slutet. När alla våra namn står på tavlan brukar vi skriva familjemedlemmars namn och sedan olika ord. Tillslut är tavlan full med ord. Det blir en bra förberedelse till arbetsbladet som vi arbetar med.

Den här veckan ska eleverna träna på att skriva lilla i, skriva dem i ord och läsa orden och läsa olika påståenden och kryssa för det som stämmer för dem, exempelvis ”Jag kan hoppa” eller ”Jag kan inte hoppa”. Vi kommer även att skriva meningar med ”Jag kan…..” och ”Jag kan inte…” på iPaden för att använda orden i meningsfulla meningar för eleven. Vi kommer nog säkerligen prata i-språket en hel del denna vecka också 😉

De elever som kommit längre i sin läs- och skrivutveckling och läser B- eller C-boken med viss flyt och har börjat skriva meningar arbetar med läsförståelsefrågor. De läsförståelsefrågorna är på raden, mellan raderna och bortom raderna (ABC-klubben beskriver dem som på ytan, under ytan och på djupet-frågor) för att de ska få lite utmaning. Mina elever börjar alltid med att läsa kapitlet för varandra i små grupper och läser sedan och svarar på läsförståelsefrågorna tillsammans. Svaren på frågorna är 1. Rasten är slut, 2. Imse vimse spindel, 3. De tyckte den lät larvig, 4. Enligt Asta, Bea och Cesar kan man det, iallafall till viktiga önskningar.

 

UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Handstil och att skriva med digitala verktyg.
  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  • Alfabetet och alfabetisk ordning.
  • Sambandet mellan ljud och bokstav
GOTD, Musik

Ludwig Van Beethoven

På musiken så har jag ett litet Ludwig Van Beethoven tema nu i juletider. Det passar ju bra för han föddes några dagar innan jul 1770.

Vi har workshops ungefär en gång i månaden och några gånger om året kommer en pensionerad lärare till oss som har jobbat länge i kommunen. Sist tipsade hon om en liten film, en Line rider med Beethovens symfoni 5 som jag tänker visa för mina elever. Bara den är ju en ”masterpiece of it’s own”. Det tog 3 månader att göra den, att synkronisera den med musiken och rita den för hand. Den är så himla bra! Men innan jag visar den så har jag haft en Grej of the day om honom, jag gjorde en GOTD till min förra klass och visade ett klipp från hans symfoni 9 som fängslade hela klassen. Den GOTD avslutades med en applåd.

Så jag visade den i dag för mina nuvarande elever. Oj, så fängslade de blev av hans livshistoria och hans symfoni 9. Och när de hör melodin till ”Januari börjar året, februari kommer näst…”, så himla häftigt! Även denna gång avslutades GOTD med en stor applåd, till och med några tårar fälldes till den vackra musiken och kören. Symfonin är i original ca en timme lång. Vilket mästerverk! Klippet av symfonin är från filmen ”Immortal Beloved” som handlar om Beethovens liv.

Jag som är ett Michael Jackson-fan sedan ung, älskar att han använder musik från denna symfoni i sin låt ”Will you be there” som är min absoluta favoritlåt med just Michael Jackson. Nästa vecka fortsätter vi temat Beethoven och då kommer jag visa klippet från symfoni 5. Kanske kommer jag dela med mig av min favoritlåt också för att se om de känner igen den.

Om bildspelet ser konstig ut, spara ner den och öppna den i Powerpoint. Om du exempelvis öppnar den i visningsläge i din mobil kan bakgrundsbilder och typsnitt se annorlunda ut.