NDen här veckan jobbar vi med bokstaven Nn och ordbilden har. Vi ska lyssna var bokstavsljudet hörs; först, inuti eller i slutet. På arbetsbladet finns det med ord som har ljudet i först, inuti och i sist. Men även exempelvis ordet banan som har ljudet både inuti och sist. De ord som vi lyssnar efter Nn är nalle, lejon, banan, ananas, not, päron, citron. Arbetsbladen har även meningar med ord som vi arbetat med tidigare för att alla ska få chansen att automatisera ordbilderna. Jag har med några uppgifter med omkastade ord och jag visar på whiteboarden (eller smartboarden) så att eleverna lätt kan se hur man kan byta plats på en eller två bokstäver och få ett helt nytt ord (eller i det här fallet få fram ett ord, orden på arbetsbladet bildar orden nalle, måne och lejon). Det är så häftigt när eleverna hittar nya ord själva och förklarar hur man kan göra för att få fram det nya ordet. Jag har det här som en lärarledd lektion och vi gör uppgift för uppgift tillsammans. Då kan vi prata om orden som dyker upp och som kanske inte alltid är bekanta för alla. Det är också roligt för eleverna som får turas om att skriva på Smartboarden också. Arbetsbladet med bokstaven Nn och ordbilden har finns i det här häftet:
De som nått längre i sin läsutveckling svara på läsförståelsefrågor i två grupper samtidigt som vi arbetar med bokstavs-arbetsbladen. Två lektioner i veckan arbetar jag tillsammans med en annan lärare och kan då dela upp klassen i mindre grupper vilket är så himla bra. Vi skriver meningarna också på iPad men några elever har valt att börja skriva i skrivboken istället. Den här veckan ska vi även prata om kommatecknet och när man använder det. Svaret på frågorna är: 1. I Cesars källare, 2. Nattvingen, 3. ABC-klubben, 4. Deras namn börjar på de bokstäverna; Asta, Bea och Cesar.
Läsförståelsefrågorna till kapitel 8 hittar du i det här häftet:
UTDRAG UR DET CENTRALA INNEHÅLLET I SVENSKA FÖR ÅK 1-3:
Läsa och skriva
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Alfabetet och alfabetisk ordning.
- Sambandet mellan ljud och bokstav